Tüm dünyada çadır kullanımı olmakla birlikte Türklerin Orta Asya’dan gelen kültürleri arasında çadır çeşitleri önemli bir yer tutmaktadır. Türklerin ilk evlerinin çadırlar olduğu bilinmekte ve daha sonra Anadolu’ya yerleşilmesinin ardından ise yaşamak için evler yapılmıştır. Yine de çadır kültüründen vazgeçilmemiş özellikle yörükler hala yaz aylarında yaylaya çıktıklarında çadırda kalmayı tercih etmektedirler.  Günümüzde çadır denildiğinde akla pek çok farklı çadır çeşidi geliyor olmasının nedeni ise insanların yaratıcılıklarının teknoloji ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan ürünlerdir. Çadır ve branda birbirine karıştırılan kavramlardır. Oysa çadır kullanılacağı amaca bağlı olarak farklı kumaşlardan ve malzemeden de üretilmektedir. Branda ise oldukça kalın ve dayanıklı bir kumaş türüdür, çadır üretiminde kullanılmakla birlikte farklı amaçlar içinde kullanıldığı görülmektedir. Çadır çeşitlerinin arasında ise şunları saymak mümkün olacaktır.

  • Kıl Çadır: Otağ çadırı, oba çadırı, yörük çadırı olarak da adlandırılan bu çadırlar keçi kılından üretilmekte ve üretildiği keçi kılının özelliği ile dört mevsim içerde uygun hava koşulları olmaktadır. Uzun ömürlü olan bu çadırlar günümüzde kafe, restoran, kır düğünü etkinliklerinin yapılması amaçlanan küçük işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Otantik görüntüsü ile özellikle turistlerin ilgisini çekmekte ve turizm bölgelerinde çok fazla görülmektedir.
  • Kamp Çadırı: Şehrin bunaltıcı rutininden kurtulmak ve biraz nefes alarak doğa ile baş başa kalmak isteyen kişiler genellikle kamp yapmayı tercih etmektedirler. Kamp hayatında barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla da bu çadırlar üretilmektedir. Tek kişilik, iki kişilik, aile, araba üstü ve daha çok çeşitli olarak bu çadırlar üretilmektedir. Kurulması ve sökülmesi kolay olması ile de tercih edilmektedir.
  • Şantiye Çadırı: İnşaatlarda işçilerin kalması için yatakhane, yemekhane ve depo gibi amaçlar ile kullanılan çadır çeşitleri arasında yer almaktadır. Bunlar ihtiyaca göre özel üretim olarak imalatı yapılmaktadır. Yangın yürütmez, yalıtımı olan özel malzemeden üretilmekte şantiye süresince yağmur, kar, rüzgar, aşırı sıcak havalarda kullanılmaktadır. İnşaat bittiğinde de sökülerek kaldırılmakta ve gerekli zamanlarda tekrar kullanılmaktadır.
  • Afet çadırı: Maalesef ülkemiz deprem bölgesinde bulunmakta ve neredeyse her yıl bir bölgesinde yıkıcı olan ya da şiddeti ile evlere hasar verdiği için halkın evlerin giremediği depremler olmaktadır. Bu durumlarda ise afet çadırı dışarda kalan kişiler için barınma ihtiyacını karşılarken yardıma gelen ekiplerin koordinasyon merkezi, ilk yardım merkezi olarak da kullanılmaktadır. Afet çadırlarının aynı alana çok fazla olacak şekilde kuruluyor olması ile özellikle yangın geçirmezlik özelliği ile üretilmesi gerekmektedir.
  • Eğlence Çadırı: Sirkler, fuar ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği alanlara kurulan görsel olarak şık ve ilgi çekici büyük boyutlarda çadırlardır. İskeleti genellikle çelikten olacak şekilde tasarlanır ve bu şekilde fırtına, deprem gibi durumlarda ayakta kalması mümkün olur. Eğlence çadırları büyük boyutlarına rağmen kurulduğu yerde sabit kalma zorunda değildir. Sökülerek başka bir alana taşınabilir.

Çadır Fiyatları

Yukarıda daha sayılamayan çok sayıda çadır çeşitleri bulunmaktadır. Günümüzde çadır imalatı yapan firmalar müşterilerinin hayallerini ve fikirlerinin doğrultusunda da özel üretimler yapmaktadır. Hangar, depo, konstrüksiyonlu çadırlar ile çok büyük kapalı alana ihtiyaç duyan ve bunun uygun maliyetli olmasını isteyen kişilere çözümler sunmaktadırlar. Bu nedenle de çadır çeşitleri olduğu gibi çadır fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Almak istediğiniz çadırın ne olduğunu ya da hayata geçireceğiniz fikri bulduktan sonra çadır firmaları ile görüşmeniz doğru tercih olacaktır. Firmanın deneyimli ekipleri fiyat çözümleri dahil fikrin geliştirilmesinde de yardımcı olacaklardır. Çok büyük çadırlar dahi kısa zamanda imal edilmekte, kurularak kullanımınıza sunulmaktadır.